vrijdag 8 november 2019 Appelflappen op de egg (kamado)

Dit heerlijke recept voor appelflapjes is niet alleen enorm eenvoudig te bereiden. Het is fenomenaal lekker en het kost je helemaal geen tijd! Ik moet eerlijk bekennen, ik ben geen dessert man. Ik heb liever een extra gerechtje of een kaasplankje in de plaats. Echter, toen ik deze appelflapjes vers van de kamado proefde ging er een nieuwe wereld voor me open. Dit is lang niet het enige gebakje dat ik ga proberen. Hoe heerlijk artisinaal dit eenvoudig oud gerechtje smaakt door dit 20 min op de kamado te laten bakken is op zijn minst gezegd verrassend.

Met dit gerecht maak je in een mum van tijd voor 4 personen fantastische appelflapjes klaar

Wat hebben we nodig?

  • 4 plakjes bladerdeeg van ongeveer 15 x 15 cm
  • 3 granny smith appels. Ik kies granny smith omdat deze een subtiele zurige toets geven
  • 2 snuifjes Kaneel
  • 1 koffielepel bruine suiker
  • Een ei
  • Een scheut water
  • Een vergiet
  • Een skillet (of pan)
  • Lepel
  • Vork
  • Borstel

Voorbereiding

Pel de appels, verwijder het klokhuis en snijd de gepelde appels in kleine stukjes.

Verwarm een pan of skillet op de BBQ (of fornuis) en giet er een scheutje water in, voeg de appels toe en laat enkele minuten stoven tot deze zacht zijn. Doe er 2 snuifjes kaneel over, een koffielepel bruine suiker en meng het geheel goed door elkaar. Neem het vergiet en giet de inhoud van de pan door het vergiet. Je mag de appelbereiding van het vergiet in de koelkast bewaren tot je de appelflappen gaat afbakken, of je kan ze meteen afbakken. 

De appelflap maken

Neem de plakjes bladerdeeg en leg deze met een punt naar boven. Leg daarna met een lepel de appelbereiding vanaf het midden tot de rechterkant van het plakje. Zorg er voor dat je van de zijkanten een cm speling tussen laat. Vouw het plakje dicht en duw met een vork aan. Neem het eigeel en smeer de buitenkanten van het appelflapje volledig in.

Verwarm de kamado naar 200 graden indirect en leg de appelflapjes om een bakpapiertje op de rooster. Je kan ze ook op een pizzasteen leggen als je wilt.

De appelflapjes zijn na 20 - 25 min klaar als ze er goudbruin uit zien zoals op deze foto

Geschreven door: Brecht Billiet
Nov 08