woensdag 2 oktober 2019 Een Big green egg of niet? Wat is een Kamado barbecue?

Voor we verder gaan laat ons eerst even duidelijk maken dat dit artikel niet schetst of een Big Green Egg een goede aankoop is of niet... Dit is geen vergelijkende studie tussen alle soorten barbecues. Het is enerzijds de bedoeling om duidelijk te maken dat een Big Green Egg geen type barbecue is maar eerder een "kamado barbecue" merk. Als mensen bij ons langskomen wordt er veelal de vraag gesteld: "Bent u tevreden van die green eggs? Euh red eggs?! Ah je hebt ook grijze eggs" Technisch gezien is een Big Green Egg een kamado van het merk "big green egg". Kamado betekent stoof in het japans.

In dit artikel bekijken we even enkele verschillende kamado barbecues en welke de voordelen en nadelen hiervan zijn.

Een beetje context

Om wat context te scheppen vermelden we er even bij dat ik zelf vroeger 2 Big Green Eggs heb gehad, momenteel heb ik 2 Kamado Joe's, 2 Blaze Kamado's en 1 Bastard. Alle net opgenoemde toestellen zijn kamado BBQ's. Je hebt ze in verschillende merken, kleuren, groottes en materialen. De nieuwe kettle bbq van Weber Summit Charcoal Grill is in principe ook een kamado.

In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.

Dat gezegd zijnde kan je voor een kleine 100 euro al kleine kamado's kopen. Wil je graag zelf eens een dag met een kamado werken, nodigen we je graag uit op een van onze workshops.

Waarom zegt iedereen "green egg"?

Het concept kamado bestaat al 3000 jaar, en stamt af van een chinese rijstkoker. Aangezien het merk Big Green Egg een beetje de bekendere pioneer is die kamado's in Amerika op de markt heeft gebracht, heeft dit er voor gezorgd dat de mensen dit als een symbool zien. Je ziet ze wel eens opduiken in sterren restaurants, en aangezien ze een enorm goede marketingstrategie hebben en toch aan de duurdere kant zijn, zie je ze ook vaak opduiken bij mensen die graag van luxe genieten.

Ik heb jaren met Big Green Egg gewerkt en kook nog wekelijks op mijn ouders hun Big Green Egg. En ik moet zeggen dat het een top toestel is. Wilt dit zeggen dat de Big Green Egg de ultieme kamado is?

Zeker en vast niet, er zijn heel verschillende merken met elk hun voor en nadelen.

Wat is een Kamado?

Kort samengevat is een kamado een barbecue en oven ineen die uit een massief materiaal is gemaakt dat heel goed isoleert en een hitteschild heeft. Door zijn extreme isolatiekwaliteiten, wordt er minder houtskool verbrandt en is de luchtdoorstroming in de kamado miniem. Het hitteschild zorgt ervoor dat we indirect kunnen koken, zodat het vuur niet rechtstreeks aan de ingredienten kan komen.

Er zijn 2 principes waardoor de kamado heel goed werkt, 1 is massa dat de stabiliteit bevorderd en 2 is een goede luchtdichte afsluiting voor goede regeling, zuinig en sappig resultaat. Daarvoor hebben de meeste kamado's vilt.

Wat zijn de voordelen van een Kamado?

De voordelen die hieronder opgesomd worden zijn uit pure persoonlijke ondervinding:

  • De kamado is heel zuinig in gebruik waardoor dat je gemakkelijk met 1 portie houtskool 12 uur kan werken op 120 graden bv.
  • Het overige houtskool kan herbruikt worden, dat kan je met een gewone kettle barbecue ook maar dan moet er natuurlijk best wat houtskool overblijven.
  • De temperatuur van de kamado is heel constant, waardoor we niet continu bij de barbecue moeten blijven en lang en constant onze ingrediĆ«nten kunnen garen
  • Een kamado is ook een oven, en straalt dus ook vanboven warmte af op uw ingrediĆ«nten
  • Winterse omgevingen hebben geen invloed op de kamado, we kunnen dus een volledig jaar lang van deze toestellen genieten
  • Ze zijn enorm eenvoudig aan te steken. Een paar bruine aanmaakblokjes er in. En binnen een kwartier is deze gebruiksklaar.
  • Geen valse lucht, door de vilt of tandafsluiting kan er geen valse lucht in de kamado binnendringen en dus geen invloed hebben op de temperatuur.

  • Sommige mensen zijn het niet eens met deze statement: maar wij vinden dat we in het algemeen een sappiger resultaat kunnen halen op een kamado. Als je als beginner kippenboutjes op de kamado gooit, en je legt ze 10 minuten te lang op, is de kans groot dat deze nog steeds verassend sappig zijn. Het is over het algemeen moeilijk om een kamado iets te laten uitdrogen.

  • Extreem hoge temperaturen, dit kan ook een nadeel zijn... we moeten opletten dat we de kamado geen 500 graden laten worden, dit kan immers schade toebrengen aan de vilt of keramiek

Wat zijn de nadelen van een kamado?

Eens we een kamado opstoken naar hoge temperatuur, kan het moeilijk zijn of lang duren om deze temperatuur terug omlaag te krijgen. Daarvoor moeten we ofwel goed plannen in welke volgorde we onze gerechten klaarmaken, ofwel een 2de barbecue voorzien... Een barbecue voor een hoge temperatuur en een voor lage temperatuur. Het is perfect mogelijk om een goedkope barbecue te voorzien voor af te grillen mochten we toch verschillende gerechten tegelijk willen klaarmaken, en de kamado te gebruiken voor low en slow. Onze voorkeur voor feestjes / gastronomische 6-gangen menus is om een kamado rond de 100 graden te laten bakken, en er een rond de 200 graden te laten bakken.

Hoe dikker het materiaal, hoe beter de voordelen van een kamado (constante temperatuur, minder luchtverplaatsing, zuiniger) maar ook hoe moeilijker we de temperatuur omlaag krijgen. Een Kamado Joe is bijvoorbeeld een stuk dikker dan een Big Green Egg, dus is hij constanter en zuiniger, maar misschien net iets minder eenvoudig omlaag te krijgen (Het verschil is triviaal).

Een ander nadeel van keramische barbecues is dat ze zwaar zijn en moeilijk te verplaatsen.

Voor en nadelen tussen keramische kamado's en metalen kamado's

Een keramische kamado pakt vet en vocht op, en daardoor gaat hij lekkerder ruiken na iedere kooksessie. Een ander voordeel is dat het vet in de keramiek kruipt. Sommige mensen argumenteren dat dit voor een nog uniekere smaak zorgt. Ik kan ze daar persoonlijk geen ongelijk in geven, maar dit verschil is misschien triviaal.

Een metalen kamado (Blaze) is dan weer oersterk, en kan meer dan 100 jaar meegaan. Hij is eenvoudig te verplaatsen en heeft geen firebox nodig (meer plaats voor kolen). Door de tandafsluiting moeten we nooit vilt vernieuwen, wat bij een keramische kamado wel moet. Bovendien mag je deze zo warm opstoken als je wilt, barsten zal hij nooit. Ideaal voor catering of evenementen. Het enige wat we aanraden, is om een vod bij de hand te houden, aangezien aluminium geen vocht of vet kan opnemen, kan deze substantie aan de onderkant van de dome blijven hangen en dus bij het openen naar beneden stromen op de ondergrond.

Wij beschikken over 2 Blaze kamado's, dit zijn massief aluminium gegoten kamado's die wel moeilijker proper te houden langs de buitenkant, maar andere uitstekende voordelen bieden.

In totaal beschikken over 3 keramische kamado's en 2 aluminium gegoten kamado's, en ik ben van beide materialen even tevreden.

Is de smaak bij iedere kamado dan het zelfde?

Al zal de duurzaamheid en constante temperatuur afhangen van de kwaliteit van de kamado, de smaak van iedere keramische kamado is in ons ogen hetzelfde. Bij de duurdere merken word je wel in de watten gelegd op vlak van garantie, innovaties en accessoires. We raden wel aan om niet de kleinste modellen te nemen, aangezien de convectie daar moeilijker tot zijn recht komt. Al blijven het ook wel fijne toestellen!

Onze favoriete kamado

We krijgen geregeld de vraag, wat is voor u de beste kamado? Dit is moeilijk te zeggen, voor evenementen, verhuur en catering zou ik voor de Blaze Kamado gaan, deze is kwalitatief, sterk en kan je warm vervoeren. Voor thuisgebruik zou ik momenteel voor de Kamado Joe gaan. Dit is het merk dat in mijn ogen(een heel persoonlijke opinie) het meeste innoveert en prijskwaliteit misschien iets boven de Big Green Egg uitsteekt, dat gezegd zijnde vind ik dan wel iets eenvoudiger om de Big Green Egg naar beneden te krijgen in temperatuur. Aan de andere kant ben ik dan weer verliefd op de dikke grill roosters van de Blaze Kamado.

Long story short, ze hebben allemaal hun voor en nadelen. Al bestaat de perfecte kamado niet, loont het zeker om de modellen te vergelijken en na te denken welk type kamado bij u past! Kies niet gewoon voor een Big Green Egg omdat iedereen die kent, vergelijken loont.

Een goede verdeler met top service

Wij doen voorlopig het liefste zaken met volgende webshop: https://www.kamadobbq.be

Geschreven door: Brecht Billiet
Oct 02